E-ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret nasıl yapılır sorusuna verilebilecek en detaylı cevaba yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Günümüzde e-ticaret sektörü gün geçtikçe büyüyüp gelişmektedir. İşini dijitalleştirerek bu büyüyen e-ticaret sektörünün bir parçası olmak isteyen kişi veya firmalar e-ticaret sektörüne atılmaktadır. Ancak bu sektöre yeni girecek kişi veya firmalar e-ticaret nasıl yapılır, kurulur ve bu aşamaların neler olduğunu genellikle bilmemektedir. Bu nedenle biz de yazımızda e-ticarete atılmak isteyen girişimcilerin bilmesi gerekenleri ele alacağız.


E-ticaret Yaparken İzlenmesi Gereken Aşamalar


Satacağınız ürün veya ürün gruplarını belirleyin

E-ticarete başlayabilmek için atılması gereken en büyük adımlardan biri satışını gerçekleştirmek isteyeceğiniz ürün veya ürün gruplarını belirlemektir. Bu noktada tercih ettiğiniz ürün veya ürün gruplarının hedef kitleye hitap edebilmesi gereklidir. Bu nedenle satışa çıkaracağınız ürünleri titizlikle seçmelisiniz. Bunun için pazaryerlerini ve trendleri güncel bir şekilde takip ve analiz etmelisiniz. Genellikle e-ticarette en trend olan ve çok satılan ürünler telefon aksesuarları, kadın ve erkek giyim, anne ve çocuk giyim, akıllı saatler, kozmetik ürünleri ve spor ekipmanlarıdır. Sizler de bu ürün veya ürün gruplarını tercih ederek işe başlayabilirsiniz.


Markanızı yaratın

E-ticaret sektöründe hali hazırda bilinen bir markanız varsa onu geliştirerek işe başlayabilirsiniz. Fakat e-ticarete yeni atılıyorsanız hedef kitleye hitap edebilecek, dile ve kulağa hoş gelen, akılda kalıcı bir marka ismi yaratmalısınız. Yaratacağınız marka isminin daha önce farklı bir kişi veya firma tarafından alınıp alınmadığını araştırmalısınız. Aynı zamanda sosyal medya platformlarında da aynı marka ismiyle hesap açıp açamayabileceğinizi kontrol etmelisiniz. Bunun yanı sıra markanızın kimliğini yansıtan bir logo oluşturmalısınız. Bu noktada logonuzun sadeliğine ve renk kombinasyonuna dikkat etmelisiniz.


Güvenilir bir e-ticaret altyapısı oluşturun

E-ticarette güven oldukça önemli bir kavramdır. Bu nedenle e-ticaret sitenizin tüketicilere güven vermesi gereklidir. Bunun için de sağlam bir altyapınız olmalıdır. Sağlam bir altyapı, uzun vadede işinizin ayakta kalmasına yardımcı olurken tüketicilerde marka sadakati oluşturmaktadır. Bu noktada e-ticaret altyapı hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Altyapı sağlayıcı firmalar tarafından verilen hizmetler ile işin teknik ve altyapısal bölümlerine çözümler bulabilirsiniz.


Tedarikçinizi seçin

E-ticaret yaparken izlenmesi gereken adımlardan biri de tedarikçi seçimine önem vermektir. E-ticaret firmasının satacağı ürünleri temin edebileceği tedarikçileri seçmesi oldukça önemlidir. Bu noktada e-ticaret firmalarının tedarikçi seçimi yaparken tedarikçilerin teknolojik gelişmeleri takip edip etmediğini ve firmanın yönetim ilkelerine uyup uymadığını araştırmak gereklidir. Sizler de bunları göz önünde bulundurarak e-ticarette doğru tedarikçi seçimi yapabilirsiniz. Böylelikle ürün temini sürecini sorunsuz bir şekilde atlatabilirsiniz.


Doğru bir kargo firması tercih edin

E-ticarette iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmek ve müşteri memnuniyetini yüksek tutmak için doğru bir kargo firması seçmek oldukça önemlidir. Bu noktada tercih edebileceğiniz kargo firmalarını araştırmanız ve onların kargo süreçleri hakkında bilgi edinmeniz gereklidir. Doğru bir kargo firması seçerken;

  • Kargo firmasının şubelerinin sayısını
  • Şubelerinin uzaklığını
  • Kargo alımlarını yaptıkları gün ve saatleri
  • Kargo gönderim ücretleri

Gibi unsurları göz önünde bulundurmalısınız. Böylelikle e-ticaret firmanız için doğru bir kargo firması tercih edebilirsiniz.


Reklam ve pazarlama çalışmalarıyla işinizi büyütün

E-ticarette satış yapmaya hazır olduğunuzda e-ticaret sitenizin, ürün ve hizmetlerinizin tanıtımlarını yapmanız gereklidir. Tanıtım sürecinde reklam ve pazarlama çalışmalarından yararlanabilirsiniz. Facebook, Instagram ve Twitter gibi popüler sosyal medya platformlarında yerinizi alarak ürün ve hizmetlerinizi hedef kitlenizle buluşturabilirsiniz. Aynı zamanda Google Adwords aracılığıyla hem marka değerinizi hem de satışlarınızı büyük ölçüde arttırabilirsiniz.