E-Ticaret artık günümüzün oldukça popüler bir kavramı olsa da alt başlıkları olan kavramlar konusunda hala soru işaretleri bulunmaktadır. Bu kavramlardan birisi de kuşkusuz ki, e-ihracattır. Peki e-ihracat nedir?

Aslında adından da anlaşılabileceği üzere e-ihracat, ihracat mantığının e-ticaret ile birleştirilmesi işlemidir. Yani ürettiğiniz ürünü ya da verdiğiniz hizmetleri yurt dışına satmaktır. Bu satış işlemi sırasında da bütün alışveriş ve görüşmeler tamamen internet ortamında yapılır. Normal bir ticaret durumunda olduğu gibi bir işletme ve kişi arasında, iki işletme arasında ya da iki kişi arasında e-ihracat yapmak mümkündür.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-İhracat yapmak için tercih edilebilecek iki yöntem vardır. Bunlardan ilki global ölçekte satış yapmanıza izin verecek pazaryerleri de denilen internet sitelerini kullanmaktır. Nispeten kolay olan bu yöntem genelde küçük işletmeler tarafından tercih edilir. Bir diğer yöntem ise işletmenize ait bir e-ihracat sitesi kurmaktır. Bu konuda size yardımcı olacak kurumlardan hizmetlerini satın alarak kendinize ait bir e-ihracat sitesi kurabilirsiniz.

E-İhracat denildiğinde genel olarak akla mikro ihracat geliyor. Mikro ihracat devlet tarafından verilen Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile birlikte yapılan bir e-ihracat türüdür. Mikro ihracatta devletin belirlediği bazı sınırlar bulunuyor. Bu sınırlara göre yaptığınız ticarette;

·         KDV dahil etmeden yaptığınız satış tutarı 7.500 euroyu geçmemeli,

·         Ürünlerinizin ağırlığı varsa eğer 150 kilogramı geçmemelidir.

Eğer bu değerleri geçerseniz normal bir gümrük beyannamesine tabi tutulursunuz. Buradaki fark Elektronik Ticaret Gümrük beyanının ücretsiz olmasıdır. Bu yüzden birçok e-ihracat sitesi işlerini mikro ihracat şeklinde yapıyor.

E-İhracat’ın Avantajları Nelerdir?

E-İhracat son dönemlerde devletin teşvikleriyle de birlikte oldukça tercih edilen bir ticaret türü haline gelmiştir. Bu kadar çok tercih edilmesinin ve devlet tarafından da desteklenmesinin sebebi, e-ihracat ile birlikte kazanılan avantajlarda görülebilir. E-İhracatın bazı avantajlarını da şu şekilde sıralayabiliriz:

·         Yatırım maliyeti geleneksel ihracata göre son derece azdır.

·         KDV iadesi ve vergi muafiyeti alma şansı vardır.

·         Ödemeler döviz cinsinden olacağı için alınacak kar daha fazladır.

·         Bankalar e-ihracat yapanlara ihracatçı kredisi vermektedir.

·         Hem üreticilere hem de tüketicilere satış yapılabilir.

·         Ekonomik dalgalanmalardan en az etkilenen ticaret koludur.

Yine de tüm bu avantajların getirdiği bir dezavantaj olarak gireceğiniz pazarda rakipleriniz çok fazla olacaktır. Rakiplerinizin önüne geçmek için de ilk yapmanız gereken kendinizi tanıtacağınız, ürünlerinizi sergileyeceğiniz e-ihracat sitenizin profesyonel olmasıdır. Firmamız bu konuda birbirinin aynısı e-ticaret sitelerinden farklı olarak özel tasarımlara sahip ve işletmenizi en güzel şekilde yansıtmaya çalışmaktadır. Hizmetlerimizden ve içeriklerinden haberdar olmak için site haritamıza göz atabilirsiniz.

E-İhracat için Gerekli Belgeler Nelerdir?

E-İhracat, gerekli belgeler konusunda da işletme sahiplerine avantaj sağlamaktadır. Yukarıda e-ticaretin nasıl yapıldığından bahsettiğimiz kısımda anlamış olabileceğiniz gibi e-ihracat için en gerekli belge Elektronik Ticaret Gümrük beyanıdır. Ancak bu işletmenizin değil işletmenizle anlaşmalı olan taşıyıcı firmanın hazırlayacağı bir belgedir. Çünkü ürünlerinizin gümrük işlemleri ile alakalı takip ve sonuçlandırma işlerinden taşıyıcı firmalar sorumludur. Taşıyıcı firmalar da Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı için şu belgeleri talep eder:

·         İhracat bilgi formu,

·         Dolaylı temsil yetki belgesi,

·         Yukarıdaki belgenin imza sirküleri fotokopisi,

·         Türkçe ve İngilizce fatura nüshaları,

·         Çeki listesi.

Gümrük Müdürlüğü, Elektronik Ticaret Gümrük beyanlarını elektronik olarak onaylamaktadır. Bu kısımdan sonra Vergi Daireleri Otomasyon Projesi’ne aktarılır ve taşıyıcı firmalar yasal süreci tamamladıktan sonra evraklarınızı size mail olarak iletirler.